Vill man fortsätta göra karriär även under hårda ekonomiska tider så kan sådant som att utveckla ny kompetens vara en bra och naturlig åtgärd. Precis som progressiva företag investerar i sin infrastruktur när konjunkturen viker så kan du också använda din tid till att försöka hitta nya möjligheter.

Vår amerikanska systersajt CIO.com har listat ett antal tips för hur man navigerar i lågkonjunktur:

Var proaktiv
Gör dig synlig och bygg relationer innan du behöver dem. Det är rådet från Tommy Weir vars företag Enaible erbjuder AI-tjänster för att ge ledare råd kring produktiviteten i team.

– Det kan vara lockande att luta sig tillbaka och bara vara tillgänglig, men då överlåter man kontrollen över interaktion i andras händer, säger han

– Var proaktiv, bli sedd och bli känd. När allt kommer omkring är organisationer sociala. Och oavsett om du gillar det eller inte, människor som är omtyckta får uppmärksamhet.

Våga känna dig obekväm
När tiderna lämnar bekvämlighetszonen så är det bra att också ha egen erfarenhet av det framhåller Brent Johnson, it-säkerhetschef på Bluefin. Det kan handla om sådant som att arbeta med jobbiga kunder eller att stå framför en stor publik och förväntas ha svar.

– En stillastående ekonomi tenderar att begränsa alternativ, men jag har alltid använt stillestånd för att förbli relevant inom teknik och bygga relationer, säger han.

Vässa dina chanser
I en nedgång kan det vara läge att försöka se var det ändå kan finnas tillväxt.

– Tricket är att förutsäga hur sektorskiftet ser ut, säger Scott Caschette, cio på Schellman and Co.

De företag som lyckas ha tillväxt – ja där är chanserna goda att de också vill ha in mer kompetens.

– Ett knep jag lärde mig för ett tag sedan var att söka på alla personal- och rekryteringswebbplatser och samla in uppgifter i de mest återkommande typerna av jobbannonser. Det visar de aktuella kompetenstrenderna så att du kan förstå de tekniska möjligheterna inom ditt område, säger han.

Var anpassningsbar
Med covid-19 tvingades vi att förändra hur vi arbetar på sätt vi aldrig drömt om tidigare konstaterar Thomas Phelps, cio på Laserfiche.

– Agil förändring och förmågan att se situationer ur en annan synvinkel har hjälpt mig att navigera genom stormiga vatten – och denna svarta svan som covid-19 är, säger han.

– I stället för att bara titta på den pågående krisen som en teknisk ledare, se på den som en affärsledare – en finans-, en marknadsförings- och en försäljningsledare, säger han.

– Hur ser du till att behålla ditt kassaflöde? Hur marknadsför du dina produkter enbart genom digitala kanaler? Hur säljer du produkter utan detaljhandlare, personliga möten eller mässor? Se till att vara oumbärlig.

Håll cv och nätverk uppdaterade
Se till att hela tiden uppdatera ditt cv i stället för att putsa det lite då och då råder Ken Underhill, chefsinstruktör på Cybrary.

Genom att hålla den aktuell så missar du inte att få med saker du plockar upp längs vägen. Och han trycker på att du måste hålla koll på arbetsmarknaden även när du inte är tvungen.

– Det är viktigt att hålla sig à jour med lediga jobb av några olika orsaker, säger han.

– Det ena är att du kan få ett bättre mått på din lön jämfört med liknande roller hos liknande företag, vilket hjälper till när du förhandlar om en höjning. Det andra skälet är att du aldrig vet om det finns en annan roll som kan passa bättre för dig om du inte letar efter den.

Och Thomas Phelps lägger till att nätverksbyggande är viktigt även om du har ett jobb.

– Idag får många en ny möjlighet via sitt nätverk och inte ett cv, säger han

Förbered för vad som händer härnäst
– Vi lever i en tid där kontinuerligt livslångt lärande har blivit extremt tillgängligt tack vare prenumerationsbaserade och gratis tjänster, säger Ashok Balakrishnan, cto på Skillshare.

Han tror att AI kommer att vara en nyckelteknik för framtiden samtidigt som det är svårt att veta hur pandemin kommer att påverka marknaden i många år framöver.

Därför föreslår han att man modellerar några olika versioner av hur krisen kan påverka det egna företaget, avdelningen och rollen.

Ashok Balakrishnan ser AI som en viktig teknik för att komma in i framtiden men det är oklart hur pandemin kommer att påverka marknaden i många år framöver. Därför föreslår han att man modellerar några olika versioner av hur krisen kan påverka det egna företaget, avdelningen och rollen.

– Överlista systemet genom att vara framåt – tänk stort, tänk utanför boxen och ta reda på hur du kan leva ett liv där du gör större avtryck. Det kan öppna nya dörrar och skapa nya planer också för dig.

Läs också:
Ny app ska öppna dörrar till jobb: “Ett Linkedin för den utan kontakter”
It-anställda oroliga för att deras jobb automatiseras i spåren av coronakrisen