Den växande datacenterbranschen i Sverige är också en bransch där miljöfrågor är ett viktigt vapen i konkurrensen. Vi har till exempel skrivit om Hydro66:s datacenter i Luleälven, som vd David Rowe beskriver som svårslaget grönt. Och vid nästan varje ny etablering lyfts miljöaspekten fram som en avgörande faktor.

Detsamma gäller Bineros datacenter i Vallentuna, som byggts i ett nära samarbete med energibolaget Eon. Det datacentret har nu som första instans i världen erhållit den nya globala miljömärkningen Fossil Free Data, vilket kommer att användas som ett bevis på att det är energieffektivt, har låga koldioxidutsläpp och använder 100 procent förnybar el.

– Det är otroligt roligt att få certifiera Binero enligt den här nya standarden. Med sin stora andel förnybar energi har Sverige ett utmärkt utgångsläge för hållbara datacenter och Binero visar vägen för mer klimatsmart datalagring och användning, säger Patrik Öhlund, vd på Node Pole, som ligger bakom utmärkelsen.

Binero datacenter
Bineros datacenter i Vallentuna är numera miljömärkt med Fossil Free.

Det aktuella datacentret är placerat på tomtmark som redan tidigare varit inkopplat på fjärrvärmenätet i Vallentuna. Hela anläggningen drivs dessutom med grön energi och i det slutna systemet skickas kallvatten in och varmvatten ut, där överskottsvärmen används för att värma upp kommunens fastighetsbestånd.

– Binero har en väl utvecklad hållbarhetsstrategi för våra datacenter, där vi satsat stort på energiåtervinning, strömsnål teknik och kyllösningar, utan att göra avkall på vare sig teknologi, prestanda eller säkerhet. Tvärtom håller vi högsta klassning även där, säger en stolt Charlotte Darth, vd på Binero Group.

Läs också: Efter försäljningen till Loopia – hon tar över på nya Binero