En ny rapport från konsultföretaget Gartner konstaterar att den nya situationen, där länder stängt ner och nu börjar öppna upp sina ekonomier, har gjort att flera av de maskininlärningsmodeller som används för att analysera den ekonomiska marknaden inte längre är användbara. Detta eftersom de är baserade på data som samlats in före coronaviruspandemin, rapporterar The Register.

Modeller baserade på historisk data gällande tidigare utföranden och även vissa modeller för kundbeteenden går därför inte längre att lita på. Till följd av det menar Gartner att organisationer som använder sig av tekniken kommer att behöva både omvärdera och omutbilda modellerna för den nya situationen i världen, som därtill är i fortsatt förändring.

Gartner spår därför att övervakad maskininlärning skulle behöva kopplas samman med alternativ teknik för att anpassa modellerna snabbt för nya ekonomiska beteenden. Något som de menar få organisationer har tillräckliga färdigheter och datainfrastruktur för att hantera.

"Vi tror att dessa teknikniker kommer vara standard om tre till fem år och den globala pandemin kommer förmodligen göra så organisationer kommer behöva åtgärda detta snabbare", säger Rita Sallam, vid Gartner.

Läs också: Coronavirusets mardröm - en AI som håller koll på handtvättningen