I och med att de fyra regionerna nu ansluter sig till den så kallade Sussa-gruppen och väljer Cambio har alla nio regioner som funnits med i samverkan hoppat på avtalet. Det innebär att runt en fjärdedel av svenskarna kommer att omfattas av det nya vårdinformationsstödet. Totalt är avtalet för de nio regionerna värt 2,7 miljarder kronor över tio år.

Det var i juni förra året som de fem regioner som utgjort det så kallade Sussa-samarbetet mellan de dåvarande landsting som använde sig av journalsystemet NCS Cross – Region Västernorrland, Västerbottens läns landsting, Landstinget Blekinge, Region Örebro län och Landstinget Sörmland – tecknade avtal om ett nytt journalsystem med Cambio.

Halland, Norrbotten, Dalarna och Gävleborg valde att gå med som optionsregioner och nu tar de samma steg.

– Det är glädjande att optionsregionerna tar det här steget tidigare än beräknat. Vi vill ge våra invånare och patienter i regionerna och medarbetare i hälso- och sjukvården ett modernt och framtidssäkert system där nationella mål som e-hälsa 2025 är en del, säger Per Johansson, ordförande Sussa samverkan i en kommentar.

Läs också: Stockholms miljardsatsning stoppas – nytt journalsystem får vänta
Smittrisk och högt tryck – dags för robotar i vården?