Anders Nilsson indikerade redan tidigare i år att han var på väg bort från företaget, förutsatt att det fanns en plan för en efterträdare. Därefter inledde styrelsen i Tele2 en process för att hitta en ny vd, uppger företaget i ett pressmeddelande.

– Även om styrelsen tycker det är synd att Anders Nilsson lämnar företaget så respekterar vi hans beslut och vill tacka honom för hans viktiga bidrag till Tele2. Anders ledarskap och hängivenhet har gjort det möjligt för Tele2 att genomföra en imponerande förändringsresa på kort tid och generera stort värde till bolagets alla intressenter, säger Carla Smits-Nusteling, ordförande i Tele2s styrelse.

Den som tar över är Kjell Morten Johnsen som tidigare varit operativ chef på Veon och Europachef på Telenor. Johnsen har 20 års erfarenhet från telekomsektorn.

– Jag är hedrad och glad över möjligheten att leda Tele2 framåt. Bolaget har en fantastisk historia som utmanare och innovatör i telekomsektorn och har genomgått en imponerande förändringsresa de senaste åren. Jag ser mycket positivt på framtiden och ser fram emot att bli en del av Tele2s resa - både genom utmaningar och med den stora potentialen framöver, säger Kjell Morten Johnsen.

Carla Smits-Nusteling kommenterar valet av vd:
– Med integrationen av Com Hem bakom oss och en ambitiös transformationsresa framför oss är jag glad att Kjell Morten Johnsen har tackat ja till rollen på Tele2. Hans omfattande och globala erfarenhet som ledare inom telekom kommer att bli en viktig tillgång för Tele2, som kommer fortsätta utvecklas framgångsrikt under hans ledarskap, säger Carla Smits-Nusteling, ordförande i Tele2s styrelse.

Anders Nilsson avgår som vd för Tele2-koncerenen den 14 september.

– Det har varit sex väldigt intensiva och fantastiska år som vd på Com Hem och Tele2. Men nu har jag beslutat mig för att det är dags för mig att ta en paus och fokusera på andra delar av mitt liv ett tag. Det har inte varit ett enkelt beslut, eftersom det aldrig finns ett bra tillfälle att lämna ett fantastiskt företag, men vi har ett väldigt kapabelt och motiverat team som kan genomföra nästa kapitel i vår strategi. Jag kommer definitivt fortsätta heja på dem från sidlinjen. Jag vill dessutom innerligt tacka alla som gjort den här resan möjlig och stöttat både mitt team och mig. Det har varit en sann ära, säger Anders Nilsson i en kommentar.

Läs mer: Vi testar Sveriges första 5g-nät – så snabbt går det

Läs mer: Operatörerna 5g-hetsar. Men när ska tekniken ta oss med storm?