Vi har tidigare rapporterat om att många teknikföretag planerar att byta ut vissa termer som kan väcka anstöt, däribland beteckningarna ”master” och ”slave”, som för tankarna till slaveriet.

Senaste nytt är att MySQL och Twitter bestämt sig för att hoppa på tåget och ersätta de kritiserade orden. Utöver ord som kan uppfattas som rasistiska passar man även på att ersätta ord som kan uppfattas som sexistiska eller förolämpande, till exempel ”man hours” och ”dummy value”.

Det här är orden som Twitter tänker byta ut och vilka ord som man tänker använda sig av i stället:

Twitters ordlista

Det kan påpekas att MySQL väljer ”blocklist” i stället för ”denylist”, detta trots att ”blocklist” kan uppfattas som en lista över block. Rent etymologiskt har ord som ”svartlista” och ”vitlista” inget med hudfärg att göra, men eftersom de väcker anstöt får de stryka på foten ändå. Här i Sverige har vi noterat att vissa journalister börjat skriva ”rödlista” i stället för ”svartlista”, men det ordet används för att lista utrotningshotade arter och har alltså en helt annan betydelse.

Sedan tidigare har även Github, Microsoft, Linkedin, Ansible, Splunk, Android, Go, PHPUnit, Curl, OpenZFS och OpenSSL bestämt sig för att rensa ut känsliga ord, rapporterar Zdnet.