Genom ett domslut i delstaten Virginia kan Microsoft ta kontroll över domäner i cyberbrottslingarnas infrastruktur så att de inte längre kan användas för attacker.

I en bloggpost skriver Tom Burt som är chef över Microsofts konsumentsäkerhet att det i 62 länder runt om i världen rapporterats fall om bedrägerier relaterade till Covid-19-pandemin.

Det här kommer också efter att den amerikanska finansinspektionen gått ut med att amerikanska medborgare förlorat sammanlagt 77 miljoner dollar i bedrägerier relaterade till coronaviruset. Över 62 000 incidenter har rapporterats sedan början av året.

Microsoft uppger vidare att bedragarna använt sig av nätfiskemetoder i e-postmeddelanden. I tider då många är oroliga för sina jobb har de till exempel lurat människor att ge ifrån sig information genom att bluffa om bonusar.

I ett fall har offret erbjudits en ”Covid-19-bonus”. Efter att ha klickat på länken har personen blivit ombedd att godkänna åtkomst till en webbapplikation, varifrån hackare sedan kunde få tillgång till information i personens Office 365-konto.

Tack vare godkännandet i domstolen har Microsoft nu kunnat plocka bort vissa domäner som var förknippade med attackerna. Men fortfarande bör människor vara uppmärksamma på de här lömska e-postmeddelandena och använda sig av tvåfaktorsautentisering för sina konton, uppger Tom Burt i bloggposten.

Läs mer: Ny nätfiskeattack lurar sajtägare med gratis DNSSEC

Läs mer: Cyberangreppen rusar när svenskarna distansjobbar – ”företagen saknar kompetens”