Trump-administrationen har givit ett direktiv om att utländska studenter i landet ska bli av med sina studentvisum i det fall att deras lektioner sker enbart online till följd av säkerhetsarbetet kring coronaviruset. Den nya policyn förväntas påverka hundratusentals studenter när terminen startar i september och gäller även för studenter som befinner sig mitt i pågående kurser. 

Direktivet har bemötts av massiv kritik i teknik- och vetenskapsvärlden, rapporterar The Register. Dels för att studenter som redan betalat för sin utbildning behöver åka hem och hantera eventuella tidsskillnader mellan sig själva, sina klasskamrater och lärare. Dels för att direktivet kan pressa landets universitet att kalla tillbaka sina studenter till klassrummen tidigare än vad som är lämpligt.

"Den nya polycyn är fruktansvärd och kommer skada USA, studenter och univeristet", skriver Andrew Ng, tidigare chef för Googles AI-avdelning, forskare vid Baidu och fakultetsmedlem vid Stanfords universitet, via Twitter. Han får medhåll av Googles senior veep och maskininlärningsexpert Jeff Dean:

"Det här beslutet kommer skada USA:s konkurrenskraft, skada våra världsledande universitet och, om det antas, störa studierna för miljoner av världens skickligaste studenter".

The New York Times-rapporterar att de amerikanska universiteten Harvard och M.I.T. nu valt att stämma Trump-administrationen för att blockera direktivet.

Läs också: 
Undersökning - Så håller du dig relevant när robotarna tar över
Hon är årets tech-tjej - "en viktig förebild"