Videoplattformen Youtube behöver inte lämna ut användaruppgifter, specifikt e-postadresser och ip-nummer, till de rättighetsinnehavare som avkrävt plattformen informationen om användarna. Det specifika fallet gäller två filmer, Scary Movie 5 och Parker, som rättighetsinnehavaren i Tyskland, Constantin Film, anser har publicerats olovligen på Youtube. Detta skriver TorrentFreak.

Filmerna lades upp 2013 och 2014 av tre Youtube-användare och de har genererat tusentals visningar. Constantin Film begärde att få ut ip-adresser och e-postadresser till de tre användarna, men Youtube vägrade och det blev till slut ett uttdraget rättsfall. Efter att Tysklands federala domstol lämnat över fallet för avgörande till EU-domstolen har nu den senare avgjort fallet till Youtubes fördel.

Domstolen lutar sig mot att det europeiska copyright-direktivet visserligen har en klausul som säger att rättighetsinnehavare ska kunna få ut personuppgifter i misstänka fall av brott mot upphovsrätten, men det gäller endast fysiska adresser. Youtube behöver därmed inte lämna ut varken e-postadresser eller ip-nummer.

Fallet lämnas nu tillbaka till den tyska federala domstolen för ett sista avgörande.

Läs också:
Efter Brexit: Britterna inför inte nya upphovsrättsdirektivet
Vem har upphovsrätten? Deras plattform ska säkra bevisen