Addpro, med huvudkontor i Malmö samt kontor i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Kristianstad, grundades 2000, och har sedan dess vuxit på olika sätt. Under 2019 landade omsättningen runt 800 miljoner kronor för bolaget som har cirka 350 anställda. Ett viktigt steg på vägen dit var köpet av ITF för drygt två år sedan.

Nu ska bolaget, som själv titulerar sig applikations- och molnintegratör och it-outsourcingpartner, ta nästa offensiva steg. Ny majoritetsägare är danska riskkapitalbolaget Axcel, som har kontor både i Köpenhamn och Stockholm. Bolaget har tidigare ägt Ciscospecialisten Conscia, vilket man sålde 2019 till Nordic Capital. Men Axcel äger fortfarande ett antal it-bolag som webbhotellföretaget Loopia och affärssystembolaget Superoffice.

Gått extremt snabbt

– Addpro och Axcel har såklart haft kännedom om varandra eftersom vi arbetar på samma marknad inom många områden men denna process har gått extremt snabbt och startade i slutet av maj och signerades den 1 juli, säger vd och en av Addpros grundare Nicklas Persson om bakgrunden till ägarbytet.

– Axcel har i denna process visat på stor kunskap och förståelse för Addpros verksamhet samt mycket god kunskap om it-marknaden i både Sverige och våra grannländer. Det är saker som vi, våra anställda och våra kunder värdesätter högt och det ska bli riktigt spännande att få fortsätta utveckla verksamheten tillsammans på den svenska och nordiska marknaden.

Nicklas Persson
Nicklas Persson.

– Addpros starka utveckling och den marknadsledande position man har lyckats bygga upp är mycket tack vare bolagets starka företagskultur, skickliga ledning och kompetenta medarbetare. Vi ser fram emot att aktivt få bidra till att fortsätta denna utveckling samt accelerera den ytterligare på marknaden. Investeringen i Addpro utgör en mycket attraktiv plattform för fortsatt tillväxt i en mycket expansiv och snabbrörlig marknad, säger Christian Bamberger Bro, partner på Axcel om vad som lockar med det skånska bolaget.

Axcel blir ny majoritetsägare, men precis som tidigare kommer ledningen samt övriga partner även fortsättningsvis vara både operativa och stora ägare i bolaget.

Gläds åt möjligheterna

– Tillsammans med Axcel kommer vi att kunna öka farten markant både organiskt och genom förvärv vidareutveckla vår nuvarande tillväxtstrategi med nya kompetensområden som är avgörande för våra kunders affärsverksamheter, säger Nicklas Persson, som gläds åt möjligheterna den nya ägaren medför.

– Jag personligen tycker dessutom att det är enormt viktigt och kul att kunna presentera en sådan här proaktiv och stor affär i en marknad som generellt sett den senaste tiden präglats av mycket oro och negativa nyheter. Det visar på att det finns styrka, dels i den finansiella marknaden, och dels i de verksamheter som har investerat i både starka affärskoncept, kundrelationer, duktiga medarbetare och en stark företagskultur.

Läs också: Här är årets Microsoftpartner – prisregn när gamla kontoret festades ut