I april meddelade Google och Apple att de ville vara med och bidra med gratis mjukvara för att hålla koll på vem som smittats av coronaviruset. Google uppgav också tydligt att det skulle innebära integritetsskydd, och att det inte innebar att man skulle kunna spåra var användarna befinner sig.

Ett antal länder har sedan dess börjat använda mjukvaran för att utveckla nationella virusvarningsappar, vilka nu har laddats ner mer än 20 miljoner gånger.

Men riktigt så anonymt var det inte. För att apparna ska fungera med Android måste användaren först aktivera inställningen för plats, som gör att telefonens gps aktiveras och Google kan se var man befinner sig.

Väcker förvåning

Bland de länder som använt mjukvaran, som Tyskland, Schweiz och Danmark, är man nu förvånade och tänker ta upp det med Google. Det skriver New York Times.

Enligt tidningen säger Cecilie Lumbye Thorup från Danmarks hälsoministerium att man avser att "inleda en dialog med Google om hur de i allmänhet använder platsdata."

Från schweiziskt håll konstaterar man att man legat på Google i flera veckor för att ändra kraven på att platsinställning ska vara aktiverat.

– Användare bör kunna använda sådana appar för närhetsspårning utan några bindningar med andra tjänster, säger Dr. Sang-Il Kim, avdelningschef för digital transformation vid Schweiz federala kontor för folkhälsa, som är den myndighet som ansvarar för virusappen.

Läs också: Microsoft får stöd i domstol för att stoppa Covid-19-bedragare