Från och med i måndags har Dell Technologies ett nytt svenskt huvudkontor. Även om det är en flytt som sker under minst sagt speciella omständigheter är man nu nöjda över att vara på plats.

– I princip stängde vi ner det gamla kontoret redan i mars. Sedan dess har vi som resten av branschen jobbat hemifrån och det har fungerat fantastiskt bra. Vår effektivitetsnivå har ökat markant. Man slipper pendla och blir effektivare när man jobbar. Den tråkiga delen är att det är svårare att träffas, säger Dells svenska chef för Enterprise Johan Östlund.

De nyinredda lokalerna i det gamla flygterminalliknande Sas-huset i Frösundavik, som är på 3 000 kvadratmeter, är nu öppna för Dellpersonalen. Det klassiska inredningsbegreppet luftigt ligger dock nära till hands när vi är på besök, dels eftersom det är semester, dels eftersom många fortfarande jobbar hemma.

Läs också: Dags att flytta – Dell har vuxit ur sin svenska kostym

Birgitta Bodin, nordisk fastighetsansvarig på Dell, säger att man storleksmässigt har utökat med 1000 kvadratmeter. Hon och hennes gäng har arbetat med de nya lokalerna ett år. Och hon guidar runt bland kontorsplatser efter olika färgteman, en nyinredd studio för marknadsavdelningen, nya mötesrum som växer fram och inte minst fin utsikt över ett för dagen soligt Brunnsviken. Och hon använder en välbekant term från det bolag som tidigare huserade i lokalerna:

dell kontor
Luftigt. Det nya kontoret slog upp portarna i måndags. I dagsläget är det dock covid 19- och semesterglest.

– Vi har verkligen uppgraderat till business class.

Att man utökat ytan med 50 procent, till 3000 kvadratmeter, har varit något det funnits behov av länge. Inte minst gigantaffären med EMC gjorde det extra tydligt att man vuxit ur sitt gamla hem.

– De gamla lokalerna var anpassade efter gamla Dell. När EMC klev in blev det för litet, säger Johan Östlund.

Officiellt öppnades kontoret nu i måndags. Förhoppningen är att man ska ha en rejäl invigningsfest, men exakt när det blir är svårt att avgöra i dagsläget.

Läs ocksåHP-bolagen flyttar från varandra – HPE lämnar klassiska kontoret

– Vi kommer ha en riktig invigning, men när det blir beror på när man får ha mer än 50 personer i en lokal, konstaterar Johan Östlund, som själv jobbat hemifrån under pandemin och han tror att det nya beteende man lärt sig under de senaste månaderna kommer att leva kvar.

– Vi har länge legat långt fram i vår digitalisering. 45 procent jobbade hemifrån ibland, eller hade en hemarbetsplats redan innan, så för oss har det inte varit någon stor omställning. Många kommer nog fortsätta jobba hemma någon dag i veckan. Jag skulle gissa att jag kommer jobba hemifrån två dagar i veckan.

Johan Östlund säger att det varit en annorlunda period men att Dell likt många andra i branschen har haft ganska bra fart på affärerna trots pandemin.

– Vi har fått hjälpa många kunder. Det är ett naturligt led i det som Dell håller på med. Vi har även hjälpt många kunder finansiellt tack vare Dells bank där vi nu avsatt ytterligare 9 miljarder dollar för att hjälpa våra kunder med finansiering under covid-19, säger han.

Är det något som har gått extra bra?
– Det har varit mycket på klientsidan. Från it-branschen är man kanske van vid att alla har en laptop, men så ser det inte alltid ut i verkligheten. Därför är det många som behövt det när de ska jobba hemifrån. Men man har samtidigt behövt se över sina datacenter. Så det har varit nya affärer hela vägen från klientsidan till datacentret.