De kongressledamöter som frågade ut de fyra vd:arna för Google, Apple, Amazon och Facebook var väl förberedda och beväpnade med åratal av granskningar – de använde sig av interna dokument och intervjuer med anonyma källor inne i bolagen, rapporterar The Guardian.

De fyra jättarna – med ett sammanlagt marknadsvärde på 5 000 miljarder dollar – anklagas bland annat för stöld av digitalt innehåll, aggressiv kopiering och för att köpa upp konkurrenter.

– Den här utfrågningen har gjort klart för mig att de här bolagen har ett monopol i dag. Några behöver delas upp, alla behöver regleras och hållas ansvariga, sa demokraten David Cicilline, ordförande för den kommitté som höll i utfrågningen.

För Facebooks del handlade den mesta kritiken köpet av Instagram 2012, Google fick mest frågor kring sin annonspolicy och hur de behandlar sina konkurrenter. För Amazon låg fokus på behandlingen av tredjepartssäljare på sina sajter och huruvida man använder information från dem för att skapa egna produkter och Apple grillades om App store och huruvida man blockerar sina konkurrenter där.

De fyra vd:arna försvarade sig från anklagelserna och medan Amazons vd Jeff Bezos hävdade att världen behöver stora företag så tryckte de tre andra på att deras företag driver på innovation.

Från republikanernas sida hävdades också att de fyra bolagen aktivt motarbetar konservativa på sina plattformar och republikanen Jim Jordan pekade på hur Twitter behandlat president Trumps inlägg.

– Big tech är ute efter konservativa, sa han.

Läs också: Google, Apple, Amazon, Facebook – nu ställs de mot väggen av kongressen
Amazonbossen redo förhöras i kongressen