Strax före klockan 14 svensk tid var det dags – då började det sexhjuliga fordonet Perseverance sin färd mot Mars. Väl framme, enligt planerna i februari 2021, ska fordonet föras ner till en plats som kallas Jezerokratern där det en gång i tiden har funnits en sjö, skriver Techcrunch.

Platsen är noga utvald för att det är här man hoppas kunna finna eventuella bevis på att det finns mikrobiologiskt liv på planeten och för att kunna hitta det är Perseverance utrustat med specialdesignade sensorer.

Med på rymdsonden som nu skjutits upp finns också Ingenuityhelikoptern, en liten drönare som är tänkt att bli det första flygande fordonet på Mars. Förhoppningen är att den under 30 dagar ska ta fem flygturer och ta bilder i färg.

Perseverance är heller inte den första rymdbil som Nasa skickar till Mars – man har sedan tidigare Curiosity på plats.

Några avgörande bevis för liv väntas dock inte komma ut av expeditionen – snarare starka indikationer på att det som krävs för liv funnits. Eventuella bevis hoppas forskarna snarare på 2026 när man ska skicka iväg en raket som också kan återvända från Mars och som kan ta med sig prover som Perseverance samlat ihop.

Läs också: NASA-anställda styr Mars-rover från hemmakontoret
Här är Nasa-astronauterna som Spacex ska skicka upp i rymden