I samband med att Oracle invigde sitt 25:e datacenter för molndrift, i San Jose, så presenterade man även en del av sina planer framöver. Där framkommer det att fler datacenter är på gång, och Oracle ska likt de tre stora molnjättarna AWS, Microsoft och Google, som samtliga har etablerat eller ska etablera datacenter i Sverige, också ha en svensk anläggning.

Exakt när och hur det blir framgår dock inte. Enligt Oracle ska dagens 25 datacenter ha vuxit till 36 stycken i juli 2021, och där finns Sverige med.

Av de 25 existerande byggena har bolaget 19 som går under flaggan ”kommersiell”, det vill säga är avsedda för företagskunder, medan resterande sex är avsedda för myndigheter.

Pelle Ewald är Sverige-vd på Oracle.
Pelle Ewald är Sverige-vd på Oracle.

Av planerna framgår att man planerar att ”etablera minst två datacenter i varje land som man kör molndrift i”. Huruvida det innebär två svenska nedslag eller ej återstår att se. I dagsläget har Oracle sina europeiska datacenter i Frankfurt, London, Zürich och Amsterdam. Utöver Sverige nämns Italien och Frankrike som nya länder.

Oracles Sverige-vd Pelle Ewald är glad men fåordig om de nya planerna:

– Detta är såklart en väldigt positiv utveckling för våra kunder i Sverige. Och som ger oss möjligheten till att flytta fram vår position ytterligare, säger han.

Läs även: Microsoft steppar in – ska höja digital kompetens runt svenska datacenter