Vi har tidigare rapporterat om Axiells globala ambitioner att digitalisera kulturella samlingar runt om i världen. Nu har man fått en riktigt fjäder i kulturhatten. Axiell ska nämligen digitalisera det som brukar kallas världens största bibliotek, Library of Congress i USA.

Axiells uppdrag blir att bevara, hantera och tillgängliggöra 6 miljoner objekt i de film- och audiovisuella samlingarna. Affären beräknas vara värd 50 miljoner kronor. I arbetet kommer Library of Congress att använda sig av mjukvaran Axiell Collections för att hantera sina samlingar och göra dessa tillgängliga online för såväl allmänhet som forskare.

– Idag har vi en historisk möjlighet att göra kulturarvet tillgängligt i stor skala. Library of Congress är en oöverträffad kulturresurs och Axiells största kund hittills. Vi är extremt stolta över att bli utvalda som partner. Att bevara och ge tillgång till samlingar på världsledande institutioner som Library of Congress, där samlingen också fortsätter att utvecklas med aktuella händelser, hjälper till att skapa samhällen som är medvetna, informerade och kulturellt rika, till gagn för oss alla, säger Axiell Groups vd och koncernchef Joel Sommerfeldt om projektet som är planerat över tre år och ska vara klart 2022.

Läs också: Svenska bolaget som vill bli kulturens digitala jätte