Bill och Melinda Gates stiftelse kommer att avsätta 150 miljoner dollar, mostsvarande 1,3 miljarder kronor, för att tillverka 100 miljoner doser av möjliga covid-19-vaccin som sedan ska skänkas bort till låg- och medelinkomstländer, rapporterar TNW.

”Forskarna gör goda framsteg i att utveckla säkra och effektiva vaccin för covid-19. Men att se till så att alla har tillgång till dem, så snart som möjligt, kommer att kräva enorm tillverkningskapacitet och ett globalt distributionsnätverk”, säger Bill Gates.

Slutmålet är att hjälpa till att leverera vaccin till 92 sårbara länder runt om i världen som riskerar att hamn på efterkälken när doser börjar dyka upp på marknaden. Bland annat kommer pengarna användas för att säkerställa att Serum Institute of India kan producera tillräckliga mängder vaccin när ett väl blivit godkänt.

Sedan tidigare samarbetar Gates stiftelse med Gavi och världens största vaccinproducent SII för att leverera två miljarder covid-19-vaccin världen över till slutet av 2021.

Läs också: Bill Gates stifelse "Nu fokuserar vi helt på coronaviruset