Det Karlskronabaserade IoT- och fintechbolaget Greencharge Infra har tagit fram ett betalsystem för att underlätta laddningen av eldrivna fordon. Bolaget strävar efter att förenkla det ekosystem som finns runt elbilsladdningen, som ofta är spretigt och kräver ett antal olika appar och betalningslösningar.

Nu har man tagit ett viktigt steg på vägen mot sitt mål, tack vare ett nytt samarbete med en riktigt tungviktare inom området. Greencharges nya samarbetspartner Hubject har sitt huvudkontor i Berlin och grundades 2012, och är ett joint venture mellan BMW Group, Bosch, Mercedes-Benz, ENBW, Enel X, Innogy, Siemens och Volkswagen Group.

Nordiskt nätverk

Med samarbetet hoppas man kunna skapa ett nordiskt roamingnätverk som ska vara öppet för alla. Samarbetet är byggt runt ett konsortium som heter GC-EX, som strävar efter att bjuda in de som vill vara med, som till exempel tjänsteleverantörer och operatörer men även andra aktörer som till exempel karttjänster.

Enligt Greencharge Infra har api:erna byggts för att kunna möta alla befintliga roamingprotokoll och man hoppas snart kunna presentera fler partner tillsammans med Elfordon Sverige och deras projekt We Charge Sweden.

– Jag är mycket nöjd med att vi har kommit överens om att få det här att hända, säger Greencharges vd Per-Henric Fridolfsson.

– Det här är väldigt spännande för Hubject att samarbeta med en så innovativ och erfaren partner. Det gör att alla våra b2b-kunder kan öka sin aktivitet på den viktiga skandinaviska EV-marknaden, kommenterar Hubjects vd Christian Hahn det nya initiativet.

Läs också: Polestars nya partnerskap ska utmana Teslas Supercharger