En ny stämningsansökan mot Instagram och dess ägare Facebook anklagar bilddelningsappen för att otillåtet och olagligt lagra människors biometriska data, rapporterar Business Insider

Enligt stämningsansökan använder sig Instagram av ansiktsigenkänningsverktyg som använder ansiktsdata för att identifiera människor och skapa en "ansiktsmall" som sparas i dess databas. Något som Instagram själva uppger i sitt användaravtal.

Problemet uppstår enligt stämningsansökan i att Instagram automatiskt även skannar människors ansikten i andra användares inlägg, även om de inte använder Instagram eller har godkänt avtalet. Något som bryter mot lagen i Illinois i USA.

Stämningsansökan vill nu se skadestånd för upp till 100 miljoner Instagram-användare, vilket kan innebära att Facebook skulle kunna behöva betala upp till 500 miljarder dollar, motsvarande cirka 4,3 biljoner kronor.

I en kommentar till Business Insider säger Facebooks talesperson Stephanie Otway att stämningsansökan saknar grund och att Instagram inte använder sig av den ansiktsigenkänningsteknologi som beskrivs.

Läs också: "Techjättarnas vd:ar hårdgrillades i kongressen - "bolagen har ett monopol"