Vismas nuvarande huvudägare, brittiska Hg, fortsätter att investera i bolaget. Även CPPIB, redan befintlig investerare kommer att förvärva ytterligare andelar i mjukvarujätten. Dessutom kliver två helt nya investerare in, de globala investmentbolagen TPG och Warburg Pincus.

När den nya transaktionen är avslutad kommer Hg även fortsättningsvis att äga en majoritet, 54 procent och övriga investerares innehav är: GIC 17 procent, ICG 7 procent, CPPIB 6 procent, General Atlantic 2 procent, TPG 3 procent, Warburg Pincus 5 procent. Dessutom har bolagets ledning 7 procent tillsammans.

De nya investeringarna innebär att Visma nu värderas till 12,2 miljarder dollar, vilket motsvarar 106,5 miljarder kronor. Det är mer än tre gånger så mycket som bolaget värderades till 2014, då siffran låg på 3,5 miljarder dollar.

Inga stora ändringar i strategin

Några stora ändringar i strategin blir det dock inte utan den ligger kvar. Bolaget själv beskriver kärnan i strategin så här: “produkter och tjänster av hög kvalitet, starka och goda kundrelationer samt innovation inom molnteknik med målet att effektivisera affärsprocesser”.

Ett viktigt steg för bolaget under de senaste åren har varit att blicka utanför Norden. Bolaget konstaterar också att det ökade fokus man haft på molnet har varit extra viktigt i år under pandemin.

– I snart 15 år har Visma haft förmånen att ha en stöttande och kunnig privat investerare, som med sin vägledning och kunskap inom mjukvarusektorn har möjliggjort för oss att vidga både vårt erbjudande och geografiska fotavtryck. Tack vare betydande investeringar i cloud computing har vi ökat vårt värde bland såväl kunder som aktieägare, säger koncernchefen Merete Hverven om det nya tillskottet som ska läggas på fortsatt utveckling av produkterna.

Skapar digitalt ekosystem

– När vi nu fortsätter att investera i teknologi i världsklass, där nya innovationer som AI och maskininlärning ingår, är de här nya investeringarna varmt välkomna. Vi värdesätter också det stöd vi får löpande från våra befintliga investerare och ser fram emot att fortsätta med att skapa ett digitalt ekosystem för företag i hela Europa.

Nic Humphries, som är senior partner på Hg, säger så här om de fortsatta investeringarna i Norden:

– Visma har haft de största framgångarna i hela Europa inom molnbaserad mjukvara för företag. Det är ingen slump, utan ett resultat av att Øystein Moan, Vismas tidigare koncernchef, Merete Hverven och deras team i världsklass har investerat konsekvent i högteknologisk molnbaserad mjukvara, säger han och blickar framåt.

– Vi ser lika ljust på bolagets framtidsutsikter idag som vi alltid har gjort. Inte minst har de senaste månaderna med covid-19 visat vilken skillnad Vismas molnbaserade lösningar faktiskt kan göra. Företagen kan fortsätta vara uppkopplade var de än befinner sig och arbeta vidare trots den pågående krisen. Vi är också väldigt glada över att välkomna två nya investerare till skaran av strategiska investerare som redan stöttar Visma på den globala arenan.

Läs också: Visma rustar inom e-tjänster – köper kommunspecialist