It-avdelningen på Gunnebo upptäckte under förra veckan att obehöriga försökte ta sig in i företagets servrar. De stängdes då omedelbart ner och det ledde enligt bolaget till att driftpåverkan blev minimal och att verksamheten snabbt var igång igen.

Externa it-specialister utreder nu händelsen och några servrar är ännu avstängda tills utredningen är klar. It-specialisterna har kunnat konstatera att det rör sig om en välorganiserad attack.

Attacken har nu anmälts till Säpo.

Kan inte utesluta spionage

– Vi kan enbart spekulera i vad målet med attacken var, men då det inte kan uteslutas att det rör sig om ett försök till industrispionage har det varit viktigt att följa regelverket och vi har därför idag, anmält det inträffade till Säpo, säger Stefan Syrén, vd och koncernchef Gunnebo i ett pressmeddelande.

Han framhåller att företaget parallellt också inlett en genomlysning av it-strukturen ”vilket är ett tidskrävande men viktigt arbete”.

Företaget vill i nuläget inte gå ut med mer detaljer kring attacken.

Gunnebokoncernen tar fram säkerhetslösningar för sådant som tillträdeskontroll, säker förvaring, kontanthantering och integrerad säkerhet till kunder som främst är verksamma inom detaljhandeln, kollektivtrafik, offentliga och kommersiella byggnader, industri- och högriskanläggningar och bank.

Läs också:
Därför väljer SJ sms-kod för säker inloggning – ”bank-id funkar inte”
Här är de tre vanligaste attackvektorerna för gisslanprogram