I vad som närmast ser ut som en James Bond-historia har en rysk 27-årig medborgare gripits i delstaten Nevada i USA. Mannen hade rest som turist från Ryssland till Nevada. Enligt åtalet i en federal domstol igår eftermiddag lokal tid i Nevada har mannen försökt att muta en anställd på ”Företag A” för att den anställde skulle plantera in skadlig kod i företagets nätverk, rapporterar Ars Technica.

Strax efter att åtalet offentliggjordes kom ryktena i svang att Företag A i själva verket är Tesla, och den anläggning där den skadliga koden skulle ha planterats in är den nya Gigafactory i samma delstat. Något senare gick Teslas grundare och VD Elon Musk ut med ett meddelande på Twitter att Företag A är just Tesla.

Rapporterade händelsen direkt

Den man som den ryske medborgaren försökte muta gick direkt till företaget och rapporterade händelsen, och sedan drogs ett samarbete igång med den federala polisen FBI för att gripa den ryske medborgaren. Summan som den Tesla-anställde erbjöds uppgick till en början till 500 000 dollar, men förhandlades upp till en miljon dollar under flera möten och middagar med mycken dryck som spelades in av den anställde på Tesla.

Händelsen har fått mycket uppmärksamhet bland säkerhetsexperter. Den numer etiske hackaren Marcus Hutchins twittrar att "en av fördelarna med att vara en hacker är att man inte behöver utsätta sig för onödiga risker genom att uppträda i egen person, men att flyga till USA och i egen person och manuellt försöka plantera in skadlig kod är fullständigt galet”.

Många undrar också med bävan vad som skulle kunna hända om en operation som denna lyckas och den skadliga koden infekterar själva Tesla-bilarna.

Läs också:
Elon Musk: På fredag visar Neuralink upp en fungerande produkt
Ny rapport varnar företag för rysk hackargrupp