Ett nytt fenomen har dykt upp utanför e-handelsjätten Amazons olika utdelningscenter i utkanten av Chicago i USA. Träd fyllda med upphängda mobiltelefoner.

Enligt uppgifter till Bloomberg ska det hela vara kopplat till frilansande Amazon Flex-förare som hoppas på att få ta emot beställningar före alla andra. Amazon Flex-förare får betalt per utförd beställning. 

Att mobilen är närmare stationen i kombination med mjukvara som övervakar Amazons nätverk gör att mobilen kan ta emot en order sekunder före det att andra förare får tillgång till den. Mobilerna i träden synkas sedan med förarens egen mobil 

En misstanke är att mobilerna används av en självutnämnd mellanhand mellan Amazon och förarna för att ta betalt från förarna för att de ska få snabbare tillgång till jobben. Något som går emot Amazons policy.

Flera frilansförare ska ha tagit upp det hela med Amazon och klagat på att någon eller några försöker rigga företagets system. Enligt ett internt mejl som Bloomberg tagit del av skriver Amazon att de ska undersöka det hela men att de inte kan berätta för frilansarna om utfallet av undersökningen.

Läs också: Clas Ohlson bygger ett digitalt högkvarter i Malmö