Sent i våras drog Telia, Tele2 och Tre igång sina respektiva 5g-satsningar i huvudstaden. Nu ansluter Telenor till matchen.

Norska mobiloperatören Telenor uppger i dag att det 5g-nät de lanserar i centrala Stockholm i oktober ska ge hastigheter på över 1 Gbit/s och täcka större delen av innerstaden (”från Roslagstull till Skanstull, Djurgården till Kungsholmen”)

Sedan fortsätter utrullningen. Under 2021 ska de inledningsvis fokusera på storstäderna och målsättningen är att hela Sverige ska täckas 2023.

Samtidigt uppger Telenor att det från och med i dag ska gå och köpa abonnemang som är redo för 5g inom abonnemanget Telenor Obegränsad, som innehåller obegränsad data. De som redan har det här erbjudandet, vilket är en halv miljon användare, får sina abonnemang uppgraderade.

Andres Suazo som är mobilnätschef på Telenor Sverige säger:

– Vår uttalade ambition har hela tiden varit att när vi lanserar 5g ska vi kunna erbjuda våra kunder sammanhängande 5g-täckning. Vi ska täcka en betydande andel av varje ort där människor bor och arbetar, helst 50 procent av en stads centrala delar och det gör vi nu i Stockholm.

Suazo säger vidare att Telenor under det senaste halvåret byggt ut mobilnätet i Stockholm kraftigt för att kunna skapa en bra 5g-upplevelse. När Telenor aktiverar 5g sker det på 80 MHz i det så kallade C-bandet vilket gör att deras användare ”kommer kunna uppnå hastigheter på över 1 Gbit/s under ideala omständigheter”.

– Vi tror att våra kunder uppskattar att vi lanserar 5g när nätet är tillräckligt bra och täcker stora delar av staden så att det går att använda tjänsten ordentligt i sin vardag. När vi sedan fortsätter bygga ut vårt nationella 5g-nät kommer vi göra det i etapper och beräknar vara klara 2023. Vi kommer alltid säkerställa att vi kan erbjuda en bra tjänst, lanserar på bred front och täcker större delen av varje stadskärna innan vi lanserar och bygger vidare.

Läs mer: Operatörerna 5g-hetsar. Men när ska tekniken ta oss med storm?