Miljövänlighet, och betoning på hur datacenterverksamhet bedrivs, blir ett allt viktigare säljargument. Nu meddelar det svenska webbhotellföretaget Loopia att man flyttar in hos Ecodatacenter i Falun med målet att göra sina tjänster klimatpositiva.

För ungefär ett år sedan köpte Loopia den tyska och svenska webbhotellverksamheten från Binero, ett annat svenskt bolag, som istället sadlat om till att bli just ett datacenterföretag som satsar grönt. Men trots sitt gemensamma förflutna väljer Loopia att flytta till Dalarna.

Ecodatacenter, som redan 2018 satsade på att lansera det man kallade ”världens första koldioxidpositiva datacenter” har fortsatt satsa grönt. Bolagets anläggning i Falun är byggd helt i trä och drivs till 100 procent av förnybar el. Värmen som alstras tas sedan tillvara av kommunägda Falu Energi & Vatten och används för uppvärmning eller till att torka biobränsle.

– Vi är Sveriges största och snabbast växande företag inom domän- och webbhotell, därför är det viktigt att vi gör positiva förändringar. Hållbarhet angår oss alla och vi går nu i bräschen för att sätta en ny industristandard. Målet är att hjälpa våra kunder till grönare it, säger Hannah Johnsson Bittmann, Sverigechef på Loopia.

– Vi har kapacitet att möta Loopias höga krav på säkerhet, hållbarhet och tillgänglighet. Detta är ett stort steg för Loopia och vi hoppas att fler företag följer deras goda exempel och klimatsäkrar sina it-baserade tjänster, säger Dan Andersson, driftansvarig för Ecodatacenters anläggning i Falun.

Läs mer: Binero först ut med ny fossilfri-status