En ny rapport från cybersäkerhetsföretaget Bitdefender visar att antalet ransomware-attacker ökat kraftigt under 2020. Något som först uppmärksammades av Zdnet.

Totalt har antalet ransomware-attacker, enligt rapporten, ökat med 715 procent jämfört med samma period 2019.

Ransomware-attacker är när en anfallare försöker begränsa åtkomsten till användarens filer, genom att kryptera dem, för att sedan kräva en lösensumma som ofta ska betalas i en kryptovaluta som bitcoin.

Hotar med gdpr-böter

En återkommande ny metod är också att hota om att läcka ut den stulna datan varpå företaget riskerar böter för att inte skydda personliga data enligt dataskyddsförordningen, GDPR.

Vanliga mål för ransomware-attacker är företag som blir utelåsta från sina system varefter anfallarna kräver stora belopp i betalning.

Rapporten klargör också att ransomware-mjukvara fortsätter att utvecklas och bli mer avancerad och förfinad. Nya program ersätter gamla program i hög hastighet.

Säkerhetsexperternas återkommande råd är att skydda sig ordentligt genom att hålla sin säkerhetsmjukvara uppdaterad och att säkerhetskopiera all sin data. Om en ransomware-attack ändå inträffar är rådet att aldrig betala.

Läs också: Ryska hackare misstänkts för attack mot Joe Biden