Keith Alexander, en före detta chef för USA:s nationella säkerhetsmyndighet, NSA, har gått med i styrelsen för e-handelsjätten Amazon, rapporterar The Verge

Keith Alexander var ansiktet utåt för NSA i samband med Snowden-skandalen 2013, då visselblåsaren Edward Snowden avslöjade att myndigheten i hemlighet spionerade på USA:s befolkning genom övervakningsprogram som XKeyscore och PRISM, varav det senare användes för att samla in data från Google, Microsoft, Yahoo och Facebook. Värt att nämna i sammanhanget är att ingen data samlades in från Amazon.

Vid tillfället anklagade Keith Alexander Edward Snowden för att vara en rysk spion och föreslog att journalister skulle juridiskt förhindras från att rapportera om dokumenten som Snowden läckt till dem.
Keith Alexander lämnade NSA under 2014 och startade det privata cybersäkerhetsföretaget Ironnet.

I september fastslog en federal domstol i USA att den massövervakning som gjorts av amerikanska medborgares mobiler var olaglig och eventuellt bröt mot landets konstitution. Domstolen förkastade också NSA:s argument om att övervakningen var nödvändig för att förhindra terroristattacker efter att det stod klart att systemet inte hade hjälpt till att förhindra en enda attack.

Edward Snowden skriver via Twitter att "Det visar sig att "Hey Alexa" är en förkortning för "Hey Keith Alexander." Han påpekar också att Amazon Web Services idag hanterar sex procent av alla världens sajter.

Läs också: GDPR-sanktioner för över 620 miljoner i EU - näst mest i Sverige