I ett öppet brev till det amerikanska handelsdepartementet önskar it-jätten IBM att USA begränsar exporten av teknik för ansiktsigenkänning. Begränsningen bör gälla själva igenkänningstekniken, men även kameror med hög upplösning avsedda för ändamålet och så kallade träningsdata som används för att lära AI-systemen att känna igen individer.

Den teknik IBM syftar på gäller endast 1-till-många-system vars ändamål är att skilja ut enskilda individer bland många andra i en databas, men gäller inte 1-till-1-tekniker som används för att låsa upp mobiler eller för att identifiera personer på till exempel en flygplats, skriver ZDNet.

IBM motiverar sin önskan med att ansiktsigenkänning kan användas av förtryckande regimer för massövervakning, rasprofilering och andra brott mot grundläggande mänskliga rättigheter. Företaget har tidigare meddelat att de själva upphör med att utveckla denna typ av ansiktsigenkänning för att inte bidra till förtryck.

IBM önskar också att USA arbetar för att ta fram en internationell överenskommelse så att fler länder följer den önskade linjen i fråga om ansiktsigenkänning.

Läs också:
Detroit-polisen: Ansiktsigenkänning tar fel i 96 procent av fallen
Även Microsoft förbjuder försäljning av ansiktsigenkänning till polisen