Bahamas centralbank bekräftar att de nu går vidare med lanseringen av ”Sand Dollar”, ö-landets nationella kryptovaluta (CBDC - Central Bank Digital Currency) som enligt planen kommer att lanseras under oktober månad, rapporterar Bloomberg.

Ö-nationen belägen i Karibien strax öster om Florida, med en befolkning på nästan 400 000 invånare kommer att få en första utdelning av Sand Dollar motsvarande 48 000 amerikanska dollar. Sand Dollar kommer vara ”peggad”, alltså knuten i ett ett-till-ett-förhållande, till den vanliga bahamasdollarn, som i sin tur är peggad till amerikanska dollar.

Ska undvika inflation

Befolkningen på Bahamas kommer att kunna använda Sand Dollar tillsammans med en mobilbaserad digital plånbok. Bahamas centralbank kommer att mynta fler Sand Dollar när efterfrågan ökar, och ta bort motsvarande summor av den vanliga bahamasdollarn ur cirkulation för att undvika inflation.

Chaozhen Chen, Bahamas centralbanks vicechef för ”eSolutions”, säger till Bloomberg att tanken med den nationella kryptovalutan är att öka tillgången till finansiella tjänster för medborgare och företag på de mer avlägsna öarna i arkipelagen.

Lanseringen i oktober kommer ett år efter att Bahamas centralbank gav i uppdrag till det lokala företaget NZIA att utveckla den tekniska lösningen, som redan testats på öarna Exuma och Abaco.

Kina, som många kanske trott skulle bli första nation att lansera en CBDC, spås lansera sin digitala yuan framåt olympiska spelen i Beijing 2022.

Läs också:
Blockkedja basen i Riksbankens test med e-krona
Dobos: ”Därför bygger Riksbanken e-kronan på blockkedjan”