Förvärvet går loss på 1,1 miljarder dollar, motsvarande nästan 10 miljarder kronor. Ericsson uppger i ett pressmeddelande att investeringen är ”en nyckel för företagets pågående strategi att ta marknadsandelar på den snabbt växande marknaden för företagslösningar för 5g”.

Cradlepoint ska komplettera Ericssons nuvarande 5g-portfölj för företag som också innehåller dedikerade nätverk och en global IOT-plattform. De kombinerade lösningarna ska också ”skapa nya intäktsströmmar för kunder genom att stödja företagstjänster med fullt 5g-stöd och öka avkastningen på investeringarna i nätverken”, uppger Ericsson.

Helägt dotterbolag till Ericsson

Cradlepoint, som under 2019 hade en omsättning på 1,2 miljarder kronor, ska fortsätta som ett helägt dotterbolag till Ericsson, men fortsätta verka under sitt nuvarande varumärke.

Ericssons vd Börje Ekholm säger i en kommentar till affären:

– Portföljnära förvärv är en integrerad del av vår tidigare kommunicerade strategi. Förvärvet av Cradlepoint kompletterar våra befintliga erbjudanden och är en nyckel i vår strategi att hjälpa kunderna att öka värdet av deras 5g-nätinvesteringar. Ericsson är unikt positionerat för att bygga vidare på Cradlepoints ledande ställning inom Wireless Edge och den trådlösa wan-marknaden.

Läs mer: Så laddar operatörerna för höstens 5g-auktion – ”Vi ska byta ut hela vårt nät”