Coronakrisen har tvingat fram nya sätt att jobba och vanan vid att jobba på distans skiljer sig åt mellan olika branscher. Att det utökade distansarbetet ger nya insikter uppskattas också av en hel del.

Idag presenteras en undersökning som säger att var femte chef inom samhällsbyggnadssektorn har upptäckt nya möjligheter. Det skriver tidningen Chef.

Undersökningen har gjorts av Novus på uppdrag av arbetsgivarorganisationen Byggcheferna. 1 700 chefer i samhällsbyggnadssektorn deltar.

Svårt leda på distans

En tredjedel av de tillfrågade cheferna uppger att följderna av pandemin varit mycket eller ganska stora, där man pekar på att den sociala distanseringen och hanteringen av digitala verktyg hör till det allra svåraste. Det handlar delvis om att få tekniken att fungera, men även om att det är svårt att leda på distans, särskilt när man inte träffar sina medarbetare ansikte mot ansikte.

Men var femte chef uppger samtidigt att man upptäckt nya möjligheter. Till exempel att mötena har blivit effektivare och att resor har kunnat undvikas vilket sparat tid, pengar och miljö.

– Det finns också chefer som vittnar om att i dessa speciella tider har deras ledarskap förbättrats och relationer stärkts. Man har tvingats bli tydlig, följa upp individuellt med medarbetarna och oro för virus har gjort människor mer måna om varandra, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna till tidningen Chef.

50 procent av de tillfrågade byggcheferna svarar att de har förändrat verksamheten genom att lägga till eller ta bort något.

Läs också: Coronakrisen kräver nytt ledarskap – därför har Sverige ett försprång