Det här uppger Microsoft i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen. Med affären ska Microsoft "accelerera sin gaming-affär".

Det förvärvade bolaget står bakom spel som The Elder Scrolls, Doom och Fallout.

Med det här förvärvet kommer Microsoft att utöka antalet kreativa studioteam från 15 till 23. Avsikten är att införa Bethesdas framtida lanseringar i molntjänsten Xbox Game Pass samma dag som de lanseras för Xbox eller PC.

Microsofts vd Satya Nadella säger i en kommentar:

– Spel är den mest expansiva kategorin inom underhållningsindustrin, eftersom människor överallt i världen vänder sig dit för att sammanstråla, umgås och spela med sina vänner. Som etablerad spelutvecklare har Bethesda nått framgång i alla spelkategorier.

I pressmeddelandet skriver Microsoft att ”spelindustrin går från en enhetscentrerad era till en spelarcentrerad era som drivs av ny teknik som ger möjlighet att spela med vänner var som helst och på vilken enhet som helst”.

Förvärvet inkluderar förlagskontor och utvecklingsstudior över hela världen med över 2300 anställda, däribland Bethesda Softworks, Bethesda Game Studios, ID Software, Zenimax Online Studios, Arkane, Machinegames, Tango Gameworks, Alpha Dog och Roundhouse Studios. Bethesdas struktur och ledning följer med i förvärvet.

Microsoft förväntar sig att affären avslutas under andra halvåret 2021.

Läs mer: Här är nästa slagfält för it-jättarna: dataspel i molnet