Enligt ett beslut av den irländska dataskyddskommissionen, DCP, måste Facebook sluta överföra europeiska användares data till sina servrar i USA med anledning av risken för att myndigheter i landet kan komma åt dem.

Företaget säger att om beslutet kvarstår kan företaget tvingas att överge sina 410 miljoner användare i Europa som använder deras tjänster som Facebook och Instagram, rapporterar Vice.

Facebook har i sin tur skickat in en stämningsansökan mot DCP där de anklagar myndigheten för att vara orättvis och partisk då den enbart givit sig på Facebook.

Ifrågasätter beslutsgången

I ett uttalande ifrågasätter också Facebooks Irlands dataskyddsråd, Yvonne Cunnane, att beslutet ”enbart” fattats av den irländska dataskyddsförordningens Helen Dixon.

Enligt Yvonne Cunnane är Facebook och dess tjänster ett viktigt verktyg för yttrandefrihet i Europa och att tjänsterna också genererar cirka 2 008 miljarder i försäljning för de företag som använder dem.

Det bör också tilläggas i sammanhanget att Facebooks tjänster också använts för att sprida massiva mängder desinformation som påverkat politiska val, så som Storbritanniens omröstning om att lämna EU.

I en kommentar till Vice säger Michael Veale, som forskar om teknikpolicys vid University College i London, att det är absurt att tro att Facebook verkligen skulle lämna den europeiska marknaden.

En talesperson från Facebook säger att företaget inte alls hotar att lämna Europa utan att stämningsansökan handlar om att understryka att det är viktigt att det finns legala och säkra sätt att överföra data mellan EU och USA.

Läs också: EU-domstolen värnar nätneutraliteten i uppmärksammat mål