Som en följd av att spelandet skjutit i höjden under covid-19-pandemin så har försäljningen av bärbara pc och speldatorer ökat.

Även marknaden för pc-spel går upp kraftigt. Under andra kvartalet i år ökade pc-spelmarknaden i Västeuropa med nästan 30 procent jämfört med samma period förra året, enligt analysföretaget IDC.

– Antalet aktiva spelare har ökat som ett direkt resultat av lockdowns, och under andra kvartalet flög all spelhårdvara från hyllorna så fort den anlände, säger Liam Hall, senioranalytiker på IDC.

– Den totala sålda volymen hade kunnat vara ännu större om det fanns mer i lagren.

Lagt pengarna på annat

Ännu en faktor som påverkar är att människor i år inte kunnat resa på semester och i stället lagt pengarna på annat. Spelare har kunnat uppgradera sin hårdvara eller passat på att köpa nya spel.

IDC förväntar sig en ökning i försäljningen av pc-spel i Västeuropa på 26 procent under tredje kvartalet i år jämfört med samma period förra året.

Styrkan håller sedan i sig i fjärde kvartalet, då ökningen väntas vara 10,1 procent, enligt den här prognosen. Det skulle innebära att ökningen för helåret landar på 16,4 procent jämfört med förra året.

Läs mer: Jätteaffär i gamingvärlden – Microsoft köper Bethesda för 66 miljarder