En tidigare Youtube-moderator har lämnat in en stämningsansökan mot Google-ägda Youtube där hon anklagar företaget för att inte skyddat henne och hennes kollegors mentala hälsa ordentligt rapporterar The Verge.

Enligt stämningsansökan ska moderatorn, som jobbade för Youtube via tredjepartsagenturen Collabera, lidit allvarlig psykologisk skada till följd av att hon behövde titta på och moderera videoklipp som visade halshuggningar, våldtäkter av barn, kannibalism, tidelag, självmord, skolskjuningar, en räv som skinnades levande och en person som fick sitt huvud överkört av en tank.

Enligt stämningsansökan ska moderatorn, vars jobb skedde mellan januari 2018 och augusti 2019, nu ha svårt att sova och när hon väl gör det har hon fruktansvärda mardrömmar. Hon klarar inte heller mentalt av att visas på platser där det är mycket folk och har allvarliga panikattacker. 

Högt arbetstempo

Enligt Youtubes egna regler skulle moderatorerna som mest bara titta på fyra timmar med grafiskt material varje dag och ta regelbundna pauser samt träna och sova ordentligt. Arbetstempot ska däremot varit så högt och personalen så underbemannad att dessa regler aldrig praktiserades i verkligheten.

Personalen gavs tillgång till "wellness"-coacher på plats men ingen av dessa hade någon medicinsk utbildning. En av dem ska ha föreslagit att en anställd tog illegala droger för att råda bot på sina symptom medan en annan coach sa till sin medarbetare att "lita på Gud". Moderatorerna var också rädda för att klagomål till coacherna skulle rapporteras till cheferna. 

Enligt stämningsansökan ska Youtube också tvingat anställda att skriva under ett avtal där bekräftar att de vet om att jobbet kan ge dem PTSD.

Stämningsansökan hanteras av Joseph Saveri Law Firm som tidigare också stämt Facebook för att inte ha tagit hand om sina anställdas mentala hälsa. I det fallet fick Facebook betala 52 miljoner dollar i skadestånd.

Läs också: Terapi på nätet - Apparna du behöver - och så funkar det