De sociala plattformarna blir allt mer känsliga och restriktiva med vad de tolererar att medlemmarna publicerar. Även till synes små snedsteg från reglerna kan resultera i en blockering, och åratal av mödosamt byggande av nätverk och följarskara kan vara bortblåsta över en natt. Det har också länge efterfrågats protokoll eller standarder för att användare ska kunna migrerar sina identiteter och data mellan de sociala plattformarna för att motverka inlåsningseffekter och monopol.

Telos, ett Londonbaserat blockkedjeföretag vars blockkedja bygger på mjukvaran EOSIO, flyttar nu deras egna Reddit-liknande sociala media-plattform Discussions.app till den egna blockkedjan. Detta görs för plattformen ska få den nätverksinfrastruktur, styrning och digitala identitet som behövs för att konkurrera med till exempel Reddit. Detta rapporterar ZDNet.

Ta kontroll över nätidentiteten

Men det kanske mest intressanta är att användarna av den migrerade plattformen kommer att kunna migrera sina identiteter och data från andra sociala plattformar utan att tappa de kontakter de byggt upp under åren. Enligt Telos kommer användaren att kunna behålla och ta kontroll över sin nätidentitet och sitt kontaktnät för flera plattformar, oavsett på vilket sätt plattformarna agerar mot användaren.

Det Telos kallar för den sociala aggregationsplattformen kommer enligt dem själva att ge användarna rätten att äga sin digitala identitet och dela innehåll från var som helst på webben.

I ett första steg kommer Telos och Discussions.app att utveckla ett decentraliserat digitalt identitetssystem, till att börja med med ett verktyg som låter användaren spara undan sitt Twitter-konto på blockkedjan. Om användaren blir utelåst från Twitter kan användarens kontakter och följare fortfarande se var användaren kan hittas.

Målet för Telos är att ge användare möjligheten och rätten att äga sina egna identiteter, innehåll och data. Telos vill också locka företag att implementera ekonomiska modeller baserade på digitala tokens. För att kunna posta innehåll på Discussions.app krävs att man ansluter en kompatibel plånbok för Telos kryptovaluta TLOS, och man får inte glömma att innehåll inte kan raderas från blockkedjan.

Läs också:
Här är landet som blir först ut med en nationell kryptovaluta
IBM:s blockkedja för mat flyttar fram positionerna – ”det är nu det händer”