Undersökningen Young Professional Attraction Index tar tempen på vad studenter och unga akademiker förväntar sig i början av sina karriärer.
Det som är viktigast i valet av arbetsgivare är alltså trevliga kollegor och bra arbetsmiljö, något som 64 procent av deltagarna i undersökningen är viktigast.
– Det handlar om mjuka värden som stämningen bland kollegor och chefer, god kommunikation och goda samarbeten inom organisationen. Under oroliga tider, som vårens pandemi och ekonomiska osäkerhet, blir det enligt målgruppen ännu viktigare med goda relationer och goda interna samarbeten för att tillsammans kunna ta sig igenom krisen, säger Julia Granström, ansvarig för undersökningen på bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work.
Därefter följer faktorerna: Intressanta och utmanande arbetsuppgifter, bra lön och förmåner, karriär och goda utvecklingsmöjligheter samt bra chef och ledarskap.
På nedre delen av topp-10-listan hamnar faktorer som trygg anställning, flexibilitet och balans i yrkeslivet, företagets värderingar och kultur, geografiskt läge och jämställdhet, mångfald och hållbarhet.
Förväntar sig högre lön
Vad gäller lönen så har det i undersökningen gjorts djupintervjuer för att få svar på vilken lön målgruppen förväntar sig. Där framkommer att unga akademiker inom kompetensområdena it och teknik förväntar sig högre lön än de inom till exempel ekonomi – något som kan bero på kompetensbristen inom de förra områdena.
Män förväntar sig högre lön än kvinnor, i snitt åtta procent högre lön, för samma arbete.
– Att löneförväntan skiljer sig mellan könen gör att det måste läggas ett större ansvar på arbetsgivare om vi ska uppnå jämställda löner i Sverige. Detta är ett ansvar som Sveriges arbetsgivare måste ta för att lyckas attrahera framtidens medarbetare, kommenterar Julia Granström.
Young Professional Attraction Index genomförs av Academic Work tillsammans med Kantar Sifo. Drygt 6000 personer deltog i den svenska delen av studien 2020.
Läs mer: Lönsamt för it-proffs att byta jobb – går att tjäna flera tusenlappar om året