User experience, UX – det som handlar om hur en användare upplever, förstår och reagerar på ett program, en produkt eller en tjänst. Att lyckas med det är avgörande för företag och de som är riktigt duktiga behandlas som superstjärnor.

Men hur är vägen dit – går det att bli UX-designer trots att man inte har en formell utbildning? Enligt Maximilian Speicher som är UX-ansvarig på C&A Europe är svaret ja och på TNW delar han med sig sina bästa tips för den som vill försöka. Här är några av dem:

1. Processen är designen

Första steget mot att bli designer är att förstå vad design är för något – att det inte enbart handlar om visuell design. Det är inte bara Photoshop utan en hel process. Designen görs alltid för någon eller genom att lösa ett problem med andra designer - det är inget som skapas av en ensam person. Designern Ana Kraš säger så här: ”Design är inte en dekoration. Design är att få något att fungera. Design är en tankeprocess, lösandet av ett problem”.

2. Skissa och göra prototyper

Du behöver inte kunna Photoshop men du måste kunna skissa. Det behöver inte vara snygga skisser men genom att göra utkast blir det lättare att resonera kring idéerna och så kommer du ihåg dem också. Pappersprototyper är en annan bra arbetsmetod för att simulera interaktivitet och få förståelse. Man kan också använda verktyg som Invision eller Balsamique eller skapa prototyper direkt i html, css eller javascript.

3. Göra användarundersökningar

För att kunna identifiera problem och hitta lösningar är användarundersökningar en nyckel. Det finns flera olika metoder. Tidigt i processen handlar det mer om att identifiera användarnas vardagsproblem. Senare är det mer inriktat på hur en specifik produkt fungerar.

Där kan man hitta bra tips i den här artikeln av Christian Rohrer. Det finns också böcker och kurser på plattformar som Coursera.

4. Dubbel leverans

Hur ska man då göra om man inte arbetar med design men vill få sådana uppgifter. Ett tips från designern David Kelley är att leverera dubbelt – att göra den uppgift man fått men med en designers metodik. Skissa, gör prototyper, genomför användarundersökningar…

Läs också: Detta är viktigast när unga it-proffs väljer jobb