Cybersäkerhetsfirman Netscout meddelar att cyberkriminella i år genomfört fler ddos-attacker än någonsin. Totalt ska företaget observerat 4,83 miljoner attacker under första halvan av 2020. En ökning med 15 procent gentemot 2019, rapporterar Zdnet.

"Motivationerna bakom attackerna varierar, från någon som "vill visa att de kan" till vissa som vill skapa kaos och störningar", säger Netscouts Richard Hummel i en kommentar till Zdnet. 

Datorernas ägare är ovetande

Ddos-attacker eller överbelastningsattacker genomförs av många samverkande datorer som tillsammans angriper ett nätverk så angreppet blir både starkare och svårare att spåra. De inblandade datorerna ingår ofta i botnät i och med att de infekterats av skadeprogram utan att ägarna vet om det.

Den senaste tidens ddos-attacker ska enligt Netscout också blivit mer kraftfulla och komplexa varav de starkaste attackerna ökat med 2851 procent i kapacitet sedan 2017.

Att mycket av källkoden för olika botnät finns tillgänglig gratis online tros ha bidragit i ökningen ihop med den ökade mängden uppkopplade enheter med otillräckliga säkerhetsprotokoll.

Läs också: Våg av cyberattacker mot världens största rederier