Aptilo köps från riskkapitalbolaget Norvestor. Prislappen landar på 92 miljoner kronor. Bolagets försäljning för helåret 2020 uppskattas ligga runt 88 miljoner kronor.

Det förvärvade bolagets mest välkända produkt är Aptilo Service Management Platform, som vänder sig till nätverksoperatörer som behöver funktionalitet för policy- och accesshantering för datatjänster. Aptilo SMP används för storskalig kommersiell drift av wifi-nätverk och kompletteras även av Aptilo SMP IoT, som kan hantera dataförbindelser och datasäkerhet inom både mobila och wifi-baserade nätverk.

Produkterna är i drift hos fler än 100 nätverksoperatörer i 75 länder och säljs både direkt till kunder och indirekt genom samarbetspartner. Mer än hälften av Aptilos intäkter är återkommande, och produkterna säljs både som programvarulicenser, men även som förvaltade programvarutjänster eller molntjänster.

Kompletterar Enea på ett utmärkt sätt

– Jag är väldigt nöjd med att kunna presentera detta förvärv som kompletterar Enea på ett utmärkt sätt. Aptilo är en ledande leverantör av lösningar för hantering av wifi och IoT. Förvärvet stärker vår produktportfölj för datahantering, förbättrar vår förmåga att erbjuda lösningar till både befintliga och nya kunder, och skapar intressanta affärsmöjligheter inom 5G, IoT och SaaS, säger Eneas koncernchef Jan Häglund.

Aptilos verksamhet kommer fortsätta bedrivas under det egna varumärket, och blir en affärsenhet inom Enea som kommer att ledas av Aptilos vd Paul Mikkelsen.

– Det är glädjande att få bli en del av Enea, som har en stark ställning som leverantör av innovativa programvaruprodukter för kärnnätverk inom 4G och 5G. Våra lösningar kommer att vara ett mycket bra komplement till Eneas produktportfölj och kombinationen av 5G och wifi 6 skapar ett starkt och unikt erbjudande på marknaden, konstaterar Paul Mikkelsen.

Läs också: Här är tekniktrenderna som sätter snurr på svenska it-marknaden