De skånska kommunernas upphandling var ganska innovativ redan den, där en livestreamad innovationssprint avgjorde utfallet. De tre bolag som valdes ut till ramavtalet är HiQ, PWC och Äventyret.

– Vi är otroligt glada och stolta över avtalet, men minst lika mycket för resan dit. Vi har lång erfarenhet av att bygga grunden för verklig innovation och att få möjlighet att göra det redan i upphandlingsfasen är väldigt kul, säger Magnus Gudéhn interim-vd på HiQ i Skåne.

De tre kommunernas gemensamma strävan har varit att öka innovationskraften och samtidigt effektivisera och minska kostnader för insatserna.

Ville testa något nytt

– Vi har länge känt att vi sätter ramarna alldeles för tidigt med val av leverantörer och system vilket hämmar oss i vår ambition att skapa nya digitala lösningar för invånarna. Vi ville därför utmana både oss och leverantörerna och testa något nytt, berättar Ulf Wedberg, digitaliseringsstrateg på Ystad Kommun, som var en av initiativtagarna till den gemensamma upphandlingen.

Leverantörerna som bjöds in fick oberoende av varandra hålla en innovationssprint under en vecka, vilket samtidigt livestreamades till upphandlingsteamet. Sprintarna kördes parallellt och ett roterande schema möjliggjorde att teamet fick en samlad bild för att kunna göra en kvalificerad bedömning.

– Vi har aldrig tidigare varit med om ett så effektivt sätt att både upphandla men också skapa tydlighet i att vi gör rätt prioriteringar framåt, säger Ulf Wedberg.

Upphandlingen har nominerats

Avtalet skrevs efter avslutad upphandling med de tre leverantörerna på tre plus två år. Själva upphandlingen har också nominerats till Årets innovationsupphandling.

– Både processen och resultatet av en innovationssprint brukar skapa aha-upplevelser och leda till både snabbare, bättre och träffsäkrare lösningar. Detta är en av HiQ:s kärnkompetenser och vi är otroligt glada att kommunerna har sett kraften i det och tagit chansen att utmana befintliga sätt att göra saker på, säger Johannes Arnkvist, designchef på HiQ i Skåne.

Läs också: Stortillskott lyfter säkerhetsbolag – vill vara det europeiska alternativet