Google meddelar i dag att de döper om sin kontorsplattform G Suite och lovar också en ny användarupplevelse. Det är tydligt att Google i den nya kontorsplattformen tagit intryck av det som skett under coronapandemin – nämligen att stora skaror människor arbetar på distans, utan att träffas fysiskt.

Många av nyheterna handlar om att det ska bli lättare att förstå varandra, se och höra varandra utan att träffas fysiskt.

Samlar alla verktyg

Det nya namnet blir Google Workspace där de ska samla mejl, möten, dokument och uppgifter. I den här plattformen ingår också verktygen för chatt, röst- och videosamtal.

Chefen för Google Workspace Javier Soltero skräder inte orden vad gäller nydaningen:

– Det här är slutet för kontoret som vi känner det idag. Från och med nu kommer grupper kunna blomstra utan att träffas personligen. De kommer kunna lägga sin tid på det arbete som gör mest skillnad och bygga personliga kontakter på nya sätt. Google Workspace ger en bekant och helt integrerad användarupplevelse som hjälper alla att lyckas i den nya vardagen – oavsett om du är på kontoret, arbetar hemifrån eller på plats hos kund.

Bland de nya funktionerna märks:

Förhandsvisningar av länkar. Användare ska kunna förhandsgranska innehållet i en länk i ett dokument, kalkylark eller en presentation, utan att behöva lämna originaldokumentet. Det här ska göra så att användaren slipper växla mellan appar och på det sättet sparar tid.

När du @-nämner någon i ett dokument så kommer en popup-ruta att visa detaljer som direkt ger ett sammanhang, och även föreslå åtgärder som att dela dokumentet. Det här ska hjälpa användare att direkt kunna ta del av relevant innehåll i dokument, kalkylblad eller presentationer.

De här båda funktionerna ska göras tillgängliga redan i dag.

Skapa dokument i chattrum

Inom de närmaste veckorna kommer också en funktion som innebär att användarna ska kunna skapa och samarbeta i dokument i chattrum utan att behöva byta flik eller verktyg. Det här ska förenkla samarbete och medföra att alla gruppmedlemmar har insyn i relevanta projekt.

Dessutom ska Google införa Meet-funktionen bild-i-bilden till dokument, kalkylark och presentationer. Redan i juli implementerade Google den här lösningen i chatten och Gmail för att användare ska kunna se och höra de människor de samarbetar med. Användare ska på så sätt kunna dra nytta av icke-verbala signaler som följer med att man faktiskt kan se någons ansikte när man samarbetar i realtid.

Under de kommande månaderna ska den här funktionen läggas in i produktivitetsprogrammen.

Förutom de här förändringarna kommer Google också inom en snar framtid att rulla ut nya ikoner för sina verktyg och appar.

Här kan man läsa mer om Googles nya kontorsplattform Workspace.

Läs också: Googles hetaste teknik utvecklas i Stockholm – tre miljoner nya användare om dagen