Frågan om kopieringsavgift har varit en följetong sedan 2009. Efter att man under de senaste fyra åren haft intensiva förhandlingar har nu Elektronikbranschen och Copyswede kommit överens. Det nya avtal som har tecknats handlar om hur det som brukar kallas kassettersättning eller privatkopieringsavgifter ska hanteras.

Enligt den nuvarande lagstiftningen ska en sådan avgift tas ut på vissa typer av produkter som kan kopiera exempelvis film och musik. Den uppgörelse parterna kommit överens om innefattar flera olika produktgrupper som mobiltelefoner, spelkonsoler och datorer.

Viktiga för ett hållbart kulturskapande

– Det är mycket glädjande att vi nu har ett samförstånd med Elektronikbranschen. De här ersättningarna är viktiga för ett långsiktigt, hållbart kulturskapande. Inte minst ser vi det i dessa dagar, när kulturskapare i Sverige och övriga världen har det extra tufft med inställda föreställningar, konserter och produktioner, säger Copyswedes vd Mattias Åkerlind om avtalet.

Elektronikbranschens vd Klas Elm är också glad över att parterna är i mål efter fyra års förhandling.

– Det är bra att avtalet nu är i hamn så att alla i branschen vet vad som gäller, säger han, men poängterar också:

– För konsumenten innebär dock detta att priserna kommer att gå upp.

Det nya avtalet reglerar avgifterna för de kommande två åren, förutsatt att inte ny lagstiftning kommer att ändra förutsättningarna innan dess. Dessutom har man kommit överens om hur de produkter som har debatterats under de senaste tio åren, och som varit föremål för ett flertal rättsprocesser, ska hanteras. Klas Elm säger att det handlar om miljardbelopp som ska hanteras.

Löser historien

– Nu är det här klart. Nu väntar nästa strid, att ändra lagstiftningen. Det vi har löst nu är hur den historiska skulden ska betalas, med vilka modeller som gäller var. Så det här löser historien och överbryggar fram till en ny lagstiftning är på plats, säger han.

Vad är det som behöver ändras?

– Vi säger att det är så förlegat att man överhuvudtaget håller på att prata om att kopiera. Det är inte så mediekonsumtion ser ut, och då blir hela situationen lite knasig. De som har upphovsrätt ska naturligtvis få betalt för sitt jobb, men att lägga det på hårdvara funkar inte längre. Den tiden är förbi. Det får man lägga på tjänsterna istället.

copyswede avtal
Det nya avtal som har tecknats handlar om hur det som brukar kallas kassettersättning eller privatkopieringsavgifter ska hanteras.

Och en ny lag är på gång. Den 20 augusti tog regeringen beslut om att tillsätta en utredning för att modernisera lagstiftningen, vilket också välkomnas av Copyswede.

– Utredningen vill säkerställa att kulturskaparna på ett effektivt sätt får den ersättning de har rätt till när deras arbete kopieras för privat bruk. Det är välkommet, inte minst som ny teknik och nya digitala tjänster fortsätter att öka spännvidden på sätten vi kopierar film, musik, tv och annat upphovsrättsskyddat material, säger Mattias Åkerlind.

Läs också: Är kassettskatten på väg bort? Nu vill branschen spola framåt