Då Telia samtidigt ingår ett långsiktigt strategiskt partnerskap med det avyttrade Telia Carrier så ska Telias kunder ”även i fortsättningen få ta del av ledande globala nätverkslösningar”, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Telia uppger att Telia Carrier har toppositionen i den globala rankingen av internets stamnät (backbone).

Det här är den del av nätet som transporterar stora mängder data mellan länder och världsdelar.

Innehålls- tjänste och operatörskunder i Telia Carrier står för 65 procent av den globala internettrafiken.

Kopplar samman de största städerna

Enligt pressmeddelandet sträcker sig nätverket över Europa, Nordamerika och Asien och kopplar ihop kunder i över 120 länder, med ett särskilt starkt fäste i Skandinavien genom ”Scandinavian Ring”. Det är den del av nätverket som kopplar samman de största städerna i Norden och Baltikum.

Telia Carrier har 530 anställda och kommer efter ägarbytet kunna investera i nätverksutveckling, tjänster och kundvårdsprogram som ger fördelar för innehållsleverantörer, operatörer och företag, uppger Telia Companys vd Allison Kirkby i en kommentar:

– Avyttringen av Telia Carrier visar på värdet som Telia har byggt upp i sin digitala infrastruktur - och idag kan vi realisera en del av det värdet. Efter den här försäljningen kan vi koncentrera oss på våra marknader i Norden och Baltikum, samtidigt som vi säkrar att våra kunder även framöver kan ta del av Telia Carriers världsledande lösningar genom ett långsiktigt strategiskt partnerskap.

Läs mer: EU ger Telia grönt ljus för att köpa TV4