Tio år efter det att Oracle första gången stämde Google för koden i Androidplattformen så står de båda it-jättarna inför ett avgörande i Högsta domstolen.

Det här är en av de mest långlivade konflikterna i mjukvarubranschen. Under de här tio åren har det varit tre rättegångar och två överklaganden, utan att det har resulterat i ett slutgiltigt avgörande.

Men så står också miljarder dollar på spel. Oracle vill ha 8,8 miljarder dollar i skadestånd för uteblivna Java-licenser.

I dag ska Högsta domstolen ta sig an den här infekterade konflikten under en telefonkonferens.

Handlar om koden i Android

Mycket hinner hända under en tioårsperiod i den här branschen – men vad den här striden i grunden handlar om är den kod som Google använde när de skapade sitt populära mobiloperativsystem Android.

Oracle hävdar att Google otillbörligt utnyttjade 37 api:er bestående av 11 500 kodrader som skrivits av Sun Microsystems för dess Javagränssnitt. Kort efter att Oracle köpte Sun inledde de den här processen 2010.

Google hävdar att koden inte omfattas av upphovsrättslagstiftningen och menar att det handlar om "fair use" eller skäligt bruk.

Processen handlar dock inte bara om pengar utan om hur utvecklare ska kunna använda sig av ap:ier i framtiden.

Handlar om kärnan i Java

Tvisten kokar ner till om huruvida api:erna som utgör kärnan i Javaplattformen är skyddade av upphovsrätten, och under vilka förhållanden man kan kopiera dem.

Utvecklare världen över följer den här processen eftersom den väcker en fundamental fråga – nämligen huruvida upphovsrätt kan hindra utvecklare från att använda api:er för att främja mjukvaruinnovation, skriver nyhetssajten Techcrunch.

Vad Högsta domstolen ska göra i dag är att ta del av parternas argumentation. Fortsättning följer - men nu kan den här tvisten vara inne på sluttampen.

Läs mer: Javabråket mellan Oracle och Google fortsätter – här är tekniken de tjafsar om