Majoriteten av Microsofts anställda arbetar från hemmet under den pågående pandemin men mjukvarujätten har nu internt presenterat planerna för en ”hybrid arbetsplats”, som ska öka flexibiliteten även efter det att kontoren öppnar upp igen.

Nyhetssajten The Verge har tagit del av Microsofts interna riktlinjer och där framgår det att företaget har planer på att göra den här flexibla strategin permanent.

Chefer kan godkänna permanent hemarbete

De kommer tillåta anställda att arbeta från hemmet fritt under mindre än 50 procent av sin arbetsvecka, och de kommer att ge tillåtelse för chefer att godkänna permanent hemmaarbete.

Men det finns samtidigt en del roller där det är svårt, eller omöjligt med distansarbete. Som exempel nämner Microsoft tjänster som kräver tillgång till hårdvarulabb, datacenter och viss personlig utbildning som kräver fysisk närvaro.

Microsoft kommer också att täcka kostnader för hemmakontor för de som arbetar på distans permanent.

Kontoren öppnar åter 2021

Övergången till den här flexibla arbetsmodellen kommer några månader efter att mjukvarujätten meddelat sina anställda att deras amerikanska kontor inte öppnas igen förrän tidigast i januari 2021, skriver The Verge.

Microsoft är inte ensamt om att permanenta distansjobben. Också Facebook flyttar tiotusentals jobb till hemmet, och vd Mark Zuckerberg har tidigare avslöjat för The Verge att upp till hälften av de anställda kan komma att jobba från distans inom fem till tio år.

Läs mer: Google testar ny distansmodell – anställda vill inte åka till kontoret varje dag