Lockdowns och restriktioner på grund av covid-19 har inneburit att 60 procent av de planerade nybyggena av datacenter har stoppats under 2020.

I år rasar investeringarna i datacenter med 10 procent på grund av pandemin. Men marknaden kommer att återhämta sig fort – och redan nästa år väntas tillväxten ligga på sex procent.

Det här uppger analysföretaget Gartner i en ny prognos.

– Prioriteten för de flesta företag under 2020 har varit att bara hålla igång, så tillväxten för datacenter trycks generellt tillbaka fram tills att marknaden går in i en återhämtningsperiod, säger Naveen Mischra, analytiker på Gartner.

Det är större datacenter för enterprise-företag som gått in i ett tillfälligt pausläge och som flyttat fram sina expansionsplaner till slutet av det här året eller till början av nästa.

Så kallade ”hyperscalers”, det vill säga de enorma amerikanska it-jättarna som Google, Microsoft och Amazon har dock hela tiden fortsatt sina expansionsplaner eftersom efterfrågan på molntjänster ökat under den här perioden.

– Mycket av den efterfrågan som försvunnit under 2020 väntas komma tillbaka under 2021, när personal återigen kan vara på plats fysiskt. För närvarande kommer alla datacentersegment att vara föremål för kostnadsbesparingsåtgärder och enterprise-köpare väntas förlänga livscykeln för installerad utrustning.

Läs mer: Molnet seglar mot strömmen – distansarbetet ger rekordsiffror