I maj blev det klart att Anna Kleine lämnade sitt uppdrag som vd på HiQ Skåne för att bli vd på Orango och regionchef för storsatsande Fellowmind. Sedan i augusti har Magnus Gudéhn axlat rollen som tillförordnad vd, men nu har HiQ till slut hittat den som ska leda de skånska styrkorna.

Det blir Åsa Melvanius, som närmast kommer från ett uppdrag som digitaliseringschef och cio på Lunds kommun, som tar över. Från och med den 10 januari kommer hon vara vd för HiQ:s verksamhet i Öresundsregionen.

– Jag känner mig väldigt stolt och glad över att få fortsätta utveckla ett så starkt och framgångsrikt bolag som HiQ Skåne. Att tillsammans men detta kompetenta, kreativa och ambitiösa gäng få jobba med att skapa fantastiska digitala tjänster och lösningar till kunder i regionen ska bli superkul, säger hon.

Var det du som sökte dig dit eller de som sökte upp dig?

– De sökte upp mig. Jag hade egentligen inga planer på att byta jobb. Men HiQ är ett bolag jag har haft koll på under åren, och som är väldigt spännande, så när möjligheten dök upp så tvekade jag inte.

Vad kommer du bidra med?

– Jag hoppas verkligen att jag kan vara med och utveckla bolaget. Jag har lång erfarenhet från konsultbranschen med 17 år på Capgemini, där jag bland annat lett den digitala verksamheten med 800 konsulter på sju olika orter. Jag har fått hela min skolning i konsultbranschen så jag är snarare nybörjare på det jag gör nu.

Nominerad till utmärkelse

Det blev ungefär två och ett halvt år som digital ledare på Lunds kommun, och Åsa Melvanius var trots sin självupplevda nybörjarstatus nominerad till IDG:s prestigefyllda utmärkelse Årets CIO i år.

Vad kommer du sakna mest från cio-jobbet på kommunen?

– Det är som alltid när man slutar på ett ställe, att man kommer att sakna människorna. Kommunen ligger väldigt nära att göra skillnad i människors vardag, och det gör att det är väldigt roligt att vara här. Men jag vet också att konsultbolagen verkligen ligger i teknikens framkant, så jag kommer få möjlighet att jobba med det jag brinner för.

Vad kommer du att sakna minst?

– Det finns en utmaning med en så stark decentraliserad kultur som man har i kommunerna. Det försvårar när du ska driva igenom digitalisering. Digitalisering är en lagsport så just ur det perspektivet är det kanske inte helt optimalt att ha 290 olika kommuner.

Välkomnas av vd:n

Lars Stugemo, vd och koncernchef på HiQ, är nöjd över att ha hittat sin nya Skåne-vd, som han välkomnar på följande sätt:

– Åsa har en imponerande meritlista och ett stort driv, och kommer tillsammans med våra fantastiska konsulter, säljare och ledare samt alla framsynta kunder att fortsätta vår starka utveckling i regionen. Jag är oerhört stolt över hela vårt team i Skåne. Tillsammans har vi byggt Öresunds bästa team av ingenjörer, utvecklare, strateger och kreatörer. Med ny ledning och tillsammans med våra framåtriktade kunder kommer vi fortsätta att använda teknikutvecklingen till att bygga en enklare, bättre, mer hållbar och roligare värld.

Läs också: Bjuder 3,9 miljarder – vad ska Triton med HiQ till?