Microsoft säger att de i samarbete med det amerikanska rättsväsendet och teleoperatörer världen över lyckats ta ner servrarna för malwarenätverket Trickbot, rapporterar CNN.

Trickbot uppskattas ha infekterat mer än en miljon datorer sedan 2016 och används för att sälja olika tjänster till cyberkriminella. Historiskt sett har Trickbot anlitats av både kriminella organisationer såväl som regeringsmakter. 

Skulle kunna påverka presidentvalet

Oron var att Trickbot skulle kunna användas för hackningsförsök som indirekt skulle kunna påverka infastrukturen kring det amerikanska presidentvalet. Exempelvis genom att slå ut hemsidor och tredjepartsmjukvara kopplad till röstande.

Trickbot har tidigare använts för att sprida ransomware-programmet Ryuk, som attackerar omkring 20 organisationer varje vecka, och för att sprida skadlig kod och desinformation gällande coronaviruset och Black Lives Matter.

Förväntningen är att de cyberkriminella likväl kommer omgruppera och försöka med nya metoder. Enligt Microsoft så innebär nedtagningen av Trickbot ett nytt arbetssätt som kan hjälpa myndigheter i framtiden.

Läs också: Microsoft - statliga hackare från tre länder angriper presidentvalet