Googles moderbolag Alphabet har nu gjort en närmare presentation av sitt projekt Mineral, en robot som åker runt och inspekterar och samlar in data om varje enskild gröda på ett fält. Något som först uppmärksammades av Techcrunch.

Mineral-projektet har varit aktivit sedan 2019 under namnet "The Computational Agriculture Project" och dess mål är att hjälpa till att ta fram ett hållbart jordbruk. Teamet bakom såg att det fanns förhållandevis lite data inom området och att mycket snarare handlade om intuition. Tanken är att robotar kan ta fram ett system som anpassar sig för varje planta. Dels genom att en robot kan utföra det väldigt tidskrävande arbetet med att inspektera alla plantor.

Mineral har än så länge inte sagt mycket om sina framsteg men likväl att tekniken än så länge lyckats minska mängden avfall från 100 tunnland soja med tio procent. 

Mineral är en del av Alpabets "X, the moonshot factory", vilket är konglomeratets avdelning som arbetar med nya radikala teknologier som har målet att lösa några av världens mest komplicerade problem.

Läs också: Kinesisk robot ska användas för gruvdrift på asteroider